you love me , i love you , you dont love me , i still love you ..

Saturday, 2 March 2013

kata-kata :D

~*~ 12 kata “JANGAN MENUNGGU” yang perlu dihindari ~*~

1. Jangan menunggu bahagia baru tersenyum, tapi tersenyumlah, maka kamu akan bahagia.

2. Jangan menunggu kaya baru bersedekah, tapi bersedekahlah, maka kamu semakin kaya.

3. Jangan menunggu termotivasi baru bergerak, tapi bergeraklah, maka kamu akan termotivasi.

4. Jangan menunggu dipedulikan orang baru kamu peduli, tapi pedulilah dengan orang lain! Maka kamu akan dipedulikan.

5. Jangan menunggu orang memahami kamu baru kamu memahami dia, tapi pahamilah orang itu, maka orang itu paham dengan kamu.

6. Jangan menunggu terinspirasi baru menulis, tapi menulislah, maka inspirasi akan hadir dalam tulisanmu.

7. Jangan menunggu proyek baru bekerja, tapi bekerjalah, maka proyek akan menunggumu.

8. Jangan menunggu dicintai baru mencintai, tapi belajarlah mencintai, maka kamu akan dicintai.

9. Jangan menunggu banyak uang baru hidup tenang, tapi hiduplah dengan tenang. Percayalah bukan sekadar uang yang datang tapi juga rejeki yang lainnya.

10. Jangan menunggu contoh baru bergerak mengikuti, tapi bergeraklah, maka kamu akan menjadi contoh yang diikuti.

11. Jangan menunggu sukses baru bersyukur, tapi bersyukurlah, maka bertambah kesuksesanmu.

12. Jangan menunggu bisa baru melakukan, tapi lakukanlah! Maka kamu pasti bisa!

Monday, 25 February 2013

Love , Hate & Pain

I Would Love to dedicate this Article to the people who has shown me a lot, a lot of meaningful stories which taught me to see how “Love, Hate & Pain” co-relates and how is it related to RELATIONSHIP.

Thank You.

As simple as questions in a mail, a serve of a cup of a hot milo, a glimpse of a smile, a marketing approach, a casual business meeting are all small events that could creates big IMPACTS. Impacts which co-relates with many many things, as for now i am focusing on LOVE. And the Story of Love, Hate & Pain begins.

What is love? Love is a beautiful gift that god give mankind. It is the feeling of fondness, closeness, trust, jealousy, care, hard work, catalyst, motivations and so on, in which the words are all mixed and blend into one word single word then called “LOVE”. But on top of all of the words, LOVE is actually “A TEST” from GOD.. When GOD gave love to Man and Woman he wanted to TEST us, how do we deal with it, how do we manage it?, how do we cherish it?, how do we nurture it?.. Sexually? Caring-ly? Abusively? Lovingly? This is where we come into our play, as I would love to quote from a MOVIE.. “LOVE HAPPENS” “Life will give you a LEMON, it is a choice of yours to Take it Sour or make a LEMONADE” out of it.. So you make your choice of how your LOVE is going to be.

I believe many have experience something like:

LOVE makes a person wakes up early in the morning and drive far to send someone, LOVE makes one rush for the person when their partner is in trouble, LOVE makes one write cards for a special person, LOVE makes one stay up late night just to complete an album, LOVE makes one give present to their love one, LOVE gives desire and passion towards the spouse, LOVE makes one smile and the world smile, LOVE makes a person stronger, last but not least LOVE makes people BLIND.


But what is beneath LOVE?

Beneath LOVE there is PAIN, a feeling that is unbearable. For everything that one person had done for other all they wanted back is a little bit of appreciation and LOVE turns to PAIN when LOVE is GRADUALLY FADED, when everything become too normal, when an event of JOY become too casual, when everything is one sided, LOVE is just PAINFUL.

And it because PAIN is related to matters like lack of TRUST, lack of GOOD COMMUNICATION, lack of CHEER, lack of TRANSPARENCY, lack of FONDNESS, and again it PAIN is also a TEST! from him.

PAIN leads to even greater depth comparable to LOVE, because PAIN is when LOVE is SHATTERED and BROKEN into pieces.. when everything seems to fall apart, when everything seems to have lost its grip, it makes one breathless, hopeless, cry, afraid, do self-harm things like taking excessive sleeping pills, jump of a bridge, lose hope, weak. And when this happens one may also rushes into another relationship, making stupid decisions, could not concentrate work, threatening others and almost EVERYTHING BAD.. PAIN is just VERY HURTING, SORES, THROBBING. Believe me, everyone does not want to FEEL this PAIN… :(

HATE and hatred comes from LOVE & PAIN… Hate is when PAIN is there, and LOVE is absent.. HATE, is the feeling of often to be described as the victim of liars, the victim of broken promises, the victim of sweet talker, the victim of LACK of LOVE, the victim of back stabbers, the victim of hope givers, that is just some of it there’s plenty more.

And when people say “I HATE YOU”, people will put blame on many things of what they had done.. They do not realized, that it is them(both parties) who failed to nurture the relationship or one party who is playing with fire. Try to look back at the mistake and learn from them..

And hate is just awful…

So that is some of about the facts which i have experience and would like to share some of my ideas of what can we do to NURTURE LOVE, handling PAIN, and noticing not to be HATED?

- Find good ways of LOVING EACH OTHER. The best LOVE would be the LOVE for GOD(ALLAH itself)
- Be true and honest to yourself. Don’t hide your feelings.
- Show your feelings because it is BEAUTIFUL, but also manage it not to hurt the other person.
- It’s okay to SULK, but learn to TALK..
- Tell him/her, what do you really want in the relationship
- SMILE, “Take 5 minutes a day to SMILE in the MIRROR and later it will come naturally” – “LOVE HAPPENS”
- Be transparent, don’t hide, tell truth. Believe me, lying and hiding will only make things worst.
- The truth maybe hurting , but it is always better than a BEATIFUL LIEs
- Find Creative ways to cheer your partner
- Say, “Thank You”, Say “Please”. this small things counts.
- Small action has big Impact, just by giving Salam, you show respect..

It is easier said than done. The feeling of PAIN, is just hard to manage.. People can easily say “forget him/her, find new ones” Deep inside, only GOD knows.
- PRAY, PRAY and PRAY.. that’s all i can say.
- The best mentors will be your PARENTS.
- Take Time… Leave it behind, walk forward..
- Find friends who listens share and talk to them too just to ease the burden away

- Don’t LIE
- Tell Truth
- Don’t Sweet Talk but do nothing..
- Never play with feelings
- Never ever-ever rush into a RELATIONSHIP!!! It KILLS. NOT JOKING!
- Reflect yourself

That are just a simple thoughts and belief that i wish to share hopefully it is useful…

*copypasta :D hope you like it !

Wednesday, 13 February 2013


Assalamualaikum semua xD ! sihat ? hari ni saya nak share dengan korang tentang jodoh!
well , saya pun bukan pandai sgt kerana saya pun sedang menunggu cinta saya yang dikirim dari ALLAH S.W.T :)
In Shaa Allah cinta dari syurga yang boleh bimbing saya ke jalan ALLAH suatu hari nanti :P
doakan k :)

cinta yang membawa ke alam perkahwinan adalah cinta yang sempurna

Sehebat apapun kita merancang,
Sekuat apapun kita saling setia,
Sesabar apapun kita menerima,
Seberapa lamapun kita menunggu,
Dan sedetail apapun kita merencanakan.
Jika takdir Allah menentukan kita tak berjodoh dengannya,
Maka kita tak akan pernah hidup bersamanya.

Akan tetapi,
Jika Allah telah menetapkan kita berjodoh dengannya,

Walau sejauh apapun jarak memisahkan,
Walau tak pernah sekalipun bertemu muka,
Walau tak pernah sekalipun berhubungan,
Maka Allah selalu punya cara untuk mempertemukan kita dengannya.

Kerana tulang rusuk dan pemiliknya tak akan pernah tertukar dan akan dipertemukan pada sa'at yang tepat menurut KehendakNya.

 p/s : Tiada yang kebetulan melainkan kesemuanya telah Allah rencanakan untuk kita. In syaa Allah..

Tuesday, 12 February 2013

Happy Chinese New Year :D

Hello ! anyeong haesayo !! Assalamualaikum.... :D:D
apa khabar semua ? hoho , blogy sorry for lama tak update , busy :'(
hows others there ? any good news ?
hoho , my praktical session at hospital setiu dah nak abis dah , click cluck click cluck dah nak hampir 2 bulan dah kat sana... :)
mcm mana praktikal ?

well , takde indahnya hidup kalau takde cabaran dan dugaan ! btw i was lucky diberi peluang untuk berpraktikal disana..
Alhamdulillah semuanya saya dapat hadapi dengan penuh sabar lagi ,,
banyak benda baru yang saya belajar , banyak pengalaman yang telah saya cipta ! thank you untuk Puan Atifah , En. Saiful & En. Yusoff ! :D:D

Kenangan ? HEHE , org cakap Cinta Ada Di Mana-Mana , Kalau dah Jodoh tak kemana..

btw thanks for your lamaran , i really appreciate it ! if you want to be mine , please be mine forever ? okayy ! :)

jujur nak cakap , awak memang memenuhi ciri-ciri idaman saya , seriously !

saya sangat mengharapkan awak dapat bimbing saya ke jalan yang diredhaiNya , ye syg ya ? :) 
okay la thats all , more story ? later okay :) 

p/s : True love grows by the day, it gets wiser, it gets smarter, it gets stronger.

Sunday, 28 October 2012

Isu-ii bercinta :D:D
haih , memang tak sah eh tak cakap soal cinta ? HAHA , just kongsi cerita maaa ~

*opss ! bukan dari pengalaman tau , dari keadaan sekeliling ^^

First saya nak cakap Cinta Jarak Jauh , CJJ , bukan PJJ - pembelajaran jarak jauh --'

Tipu kalau korang cakap cinta jarak jauh tak wujud , ade je , ramai pun ramai kan ?
huh , tak best ? best apa! tak yah asyik jumpa , simpan rindu banyak-ii , nanti dah jumpa baru rasa tak bosan nak tatap muka dia 24 jam :D agak-ii macam mana nak dapat cinta jarak jauh kan ? sy sendiri pun tak pasti , hehe tapi sekarang kan zaman modern beb , twitter , facebook , myspace, friendster , BBM, what's up , instagram semua la ade.. bukan macam dulu main surat letak bedak banyak-ii :) tapi pada sy cinta zaman dulu lagi romantik apa , banyak kenangan yang boleh simpan .. zaman sekarang semua kenangan kat alam siber .. Tak kisah la biar teknologi berubah , jangan sayang kita tak seseorang yang kita sayang boleh berubah :) kan ?

Cinta Jarak Jauh ni ade Kebaikan , ade jugak Keburukannya .. tapi apa-ii pun memang lumrah la kan bercinta perlu ade cubaan dan halangan :D kalau tak macam mana nak tambah kepercayaan dan sayang kita pada si dia kan ;p so jaga baik-2 hubungan korang ^^  macam mana kalau rindu ? alaa , banyak cara nak hilangkan rindu tuu .. nie skit tips :D:D

  • Hubungi Orang Yang Dirindui

Tidak dapat dinafikan hanya mendengar suara si dia sudah cukup untuk menggembirakan kita. Secara tak langsung kita akan senyum atau menangis bergantung pada tahap berapa kerinduan tersebut. Selain calling, kita juga boleh SMS, email, BBM, video call atau berutus surat. Dengan cara ini perasaan rindu yang ada dalam hati itu dapat diubati.
  • Melihat Foto Atau Video Si Dia

Kalau rindu, tataplah gambar atau video yang kita ambil bersama si dia. Perhatikan betul-betul apa yang membuatkan kita tertarik dengannya dan ingati saat manis-manis bersama dengan si dia. Zaman sekarang macam-macam cara kita boleh lihat gambar atau video si dia selain dalam album gambar. Dalam handphone, facebook, blog atau laman social yang lain.
  • Kunjungi Tempat Yang Pernah Dilewati Bersama

Pergilah ke tempat yang biasa dikunjungi ketika bersama dulu. Ia betul-betul membangkitkan kenangan bersama si dia. Gambarkan dia ada bersama kita. Biarlah orang sekeliling nak cakap kita gila. Pedulikan apa orang lain katakan asalkan rindu yang berbuku dihati dapat diubati.
  • Memeluk Pakaian Si Dia (Lepas Kahwin Laa Biasanyakan ^^)

Tahu tak bau pakaian yang telah dipakai oleh pasangan kita boleh mengubat kerinduan? Sebab itu bila sahaja ibu yang kehilangan orang yang disayanginya dia akan memeluk dan mencium pakaian untuk melepaskan rindu. Mungkin dengan memeluk dan cium pakaian orang yang kita sayangi itu, kita dapat merasakan si dia hampir dengan kita.
  • Lakukan Persediaan Untuk Dia

Bila terlalu kemaruk dengan rindu, banyak aktiviti harian tak dapat dilakukan dengan sempurna. Sebab kita hilang fokus. Masak pun tak cukup gula, sapu lantai tak cukup licin, buat kerja semua tak menjadi dan sebagainya. Kita akan jadi tidak keruan kerana sentiasa teringatkan si dia.
Jadi apa kata setkan di fikiran semua aktiviti yang kita lakukan itu semata-mata untuk si dia, orang yang kita rindui. Anggap sahaja kita sedang melakukan persediaan untuk menyambut dia pulang. Mungkin dengan cara ini kita akan jadi lebih bersemangat.

Sebenarnya tidak semua yang kita lakukan seperti diatas ini betul-betul boleh mengubat rindu kita pada si dia. Ikutkan ubat yang betul-betul berkesan untuk mengubat rindu adalah bertemu dengan dia. Hanya itu sahaja yang boleh mengubat rindu. Tetapi jika berjauh batunya jarak dia dengan kita, adalah mustahil untuk kita bertemu dengannya jika kita rindu. Sedikit sebanyak dengan apa yang kita lakukan seperti diatas boleh mengurangkan rindu kita pada si dia.

HAHA , cuba la insyaAllah korang boleh kurangkan rindu korang tuu ye ^^

Btw , halangan memang sentiasa ada kan ? macam mana pulak kalau Bf/Gf anda curang ?

- This biasanya lelaki yg selalu buat kan ? haha , entah la hati masing-ii kan , jangan salahkan sesiapa ^^
Apapun kalau Bf/Gf korang curang , tunggu apa lagi .. dah jelas depan mata selingkuh angkat kaki pergi la dari hidup dia.. Takyah perbodohkan diri lagi syg org mcm tu , ramai lagi lelaki/perempuan yg lagi baik untuk korang :D Kalau dah selalu buat hal , tak pernah cukup dari 1 mmg takkan pernah kekal , percayalah !

Biasa kalau gaduh susah nak pujuk ? alaa lek laa , gaduh kan merapatkan hubungan .. mcm ayat sebelum nie , cemburu tandanya sayang kan ? tapi korang kenelaa pandai kawal tahap cemburu tuu , jangan biarkan dia menguasai sayang anda .. ego dan cemburu tu perlu tapi kalau lebih-ii tu dah lebih kepada penghasutan syaitan tuu.. sebab tu dalam apa jua percintaan , kepercayaan perlu ditahap yg pertama selain kejujuran dan kasih sayang.. setiap masalah ade penyelesaiannya , cuma kita yg perlu matang tapi kalau dah jelas-ii kesalahan depan mata ? tinggalkan je la dia tu , Allah selalu adil dalam setiap percaturannya . jangan risau , Lelaki yg baik untuk Perempuan yg baik , begitu jugak sebaliknya :) kalau kita sygkan seseorg tu kita takkan sia-ii kan dia kan ^^

Kadangkala Isu Ex sering menjadi faktor kenapa Couple tuu boleh gaduh , sampai jatuh talak lagi .. haha , chill laa sis , bro.. Ex is Ex , he/she is the past , not the future ! remember okay ?

p/s : stop loving someone who can learn to appreciate you , leave them is better ^^ regardless both of you love each other and appreciate on your relationship . i wish you all goodluck ^^ selamat berbahagia dengan pasangan korang !! :D:D 

Saturday, 27 October 2012

Assalamualaikum :D selamat petang semua ..
hari nie sy nak share dengan korang , kegunaan kad diskaun siswa1 malaysia :D
dah dapat semua kan ? --" saya pun dah dapat , comel laa jugak .. hehe

apa yg sy dpt tau , kad diskaun tu boleh digunakan untuk :

• MPH BOOKSTORES (10% off)
• IMLAQ BOOK CENTRE (10% off)• BORDERS (10% off)
• KIANG TRADING (10% off)
MALAYSIA BERHAD (5% – 15% off)
BERHAD (2% – 10% off)
BHD (10% off)
• BATA (10% off)
BERHAD (10% – 45% off)
• TEXLINE LINO (5% – 10% off)
SPORTS) (10% off)
• FOCUS POINT (20% – 50% off)
• MENARA OPTOMETRY (10% – 60% off)
• KFC (5% off)
• A&W (50% off)
• COFFEE BERRY (20% off)
at RM9.90nett)
• SWEET CHAT (RM12.90nett meals)
• MY JAVA COFFEE (10% off)
++ @ 2pcs classic pancake)
• BANGI KOPITIAM (10% off)
BHD (25% off)
LANGKAWI BERHAD (2% – 15% off)
BERHAD (15% off)
• RONA (5% – 20% off)

-/s : semoga jadi bahan yg berguna untuk semua ya ^^

semua ade :D:D

Morningggg :) Assalamualaikum semua ;D salam 1 Malaysia , hehe :D hm , apa khabar semua? maaf lama tak update , ni baru sempat sebab sem break . huh~ nanti busy dengan Muet lagii..takpe la nama pun belajar , mesti kene ade challenge kan ? :) 

18/11/2012 nanti dah masuk unisza , ape celup 1 bulan je cuti ==' , dahla bulan 1-3 kene praktikal , tp tak tau la pulak kat mana tempat .. ishh lecturer nie , suka bg saspens.. surh abah jumpa prof zabidi la pujuk kasi  tempat best-ii..haha segan la pulak jumpa dekan tadi , baru tau rupa-IInya sepupu ayah aku .. err, jadi pakcik 2 pupu aku laa kan ? hmm :D sem nie alhamdulillah better dr sem lpas , carry mark pun okay la boleh result belum tahu lagi , kalau dekan alhamdulillah :D

dengar citer , 13.11.2012 miss azizzah kahwin ? ye ke miss , tahniah :D semoga perkahwinan kekal hingga ke anak cucu cicit :D hehe , nia doakan miss bahagia disamping suami tersayang laaa ~ doakan nia jugak bahagia dengan sidia, haha :D:D

si dia? sibuk je nak tauu :P si dia sy punya la ! tapi...entah :D bahagia cuma yelaa masing2 belum kenal sama kenal , kekurangan la tu kan tp tkpe la insyaAllah ade jodoh tak kemana :D kalau takde , nangis lintang pukang pun tetap takde..hehe..

Reunion ? huh ! tadi anif cakap baru tau ..apelaa joe nie , sepakkan :DD kasi tau la , bg invitation card ke ape .. ni tidak , tgk ramai yg tak tau .. nanti kite reunion lg deh :D:D bila msing2 cuti , entah-2 time tu dh ade yg jadi suami/isteri org dah .. keke.. 

cuti aku buat apa? khatam novel , layan drama , main game bola , perang , tembak-ii , menyanyi kuat-2 kasi pecah ini rumah , semua la . dah bosan sangat tahap apa dahh..huu jalan-ii? mujur la kalau abah cuti kan , kerje berlambak kat pejabat siapa nak handle ^^ aku nak kerje tapi abah kata mana boleh , paling kurang pun 3 bulan .. sem depan la maknanya :D:D 

p/s : btw di kesempatan ni sy masih belum lambat kan nak ucap SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRIADHA , maaf zahir batin ! :) 

Cute Polka Dotted Rainbow Bow Tie Ribbon